sekmadienis, vasario 05, 2017

Pasaulio cepelinų diena

Pirmasis cepelinų receptas

Istorikas Rimvydas Laužikas teigia, kad pirmasis cepelinų receptas Lietuvoje buvo paskelbtas 1936 metais išleistoje kulinarijos knygoje „Didžioji virėja“.

Joje patiekalas vadinosi: „Bulviniai kaldūnai (cepelinai)“.
 
Recepto kalba netaisyta: 2 liter. bulvių nulupti, sutarkuoti, supilti į audeklinį maišelį, gerai išspausti. Atskirai 1 litr. bulvių išvirti su lupenomis, nulupti jas, sutarkuoti ir įdėjus šaukšč. druskos gerai išminkyti su išspausta tešla. Daryti pailgus pyragėlius, į kurių vidurį dėti mėsinio įdaro: 1 sv. jautienos ir pusę sv. jautienos taukų sumalti, įdėti sukapotą svogūną, druskos ir pip. Padarytus kaldūnus dėti į verdantį pasūdytą vandenį. Išvirus paduoti spirgučiais užpiltus.“

Šiandien JAV lietuvių iniciatyva minima Pasaulinė cepelinų diena. Taip, cepelinai tai jėga :) anksčiau, dabar ir visada ir vienas iš nedaugelio dalykų galintis apjungti lietuvius! Ir aš juos mėgstu, bet darbo tikrai daug, tad šiandien patingėjau ir neviriau... bet jau kitą cepelinų dieną tai tikrai virsiu... SKANIŲ CEPELINŲ VISIEMS!!!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą